1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Edukativne radionice (PowerPoint + praktični rad)

.

1. Život u moru
Radionica obuhvaća temu bioraznolikosti morskih staništa, a sastoji se od kratkog predavanja o morskim organizmima, njihovim međusobnim odnosima, različitim prilagodbama na životne uvjete, čovjekovu utjecaju na morski okoliš te ulasku invazivnih vrsta u Jadran.
Drugi dio radionice je samostalni rad učenika na radnim listovima gdje slažu slike oganizama s obzirom na stanište i na temelju usvojenih informacija objašnjavaju njihovu međuovisnost.


2. Kratka povijest Zemlje
Radionica se sastoji od kratkog predavanja o postanku i razvoju našeg planeta i organizama koji ga nastanjuju. Učenici će se upoznati s razdobljima geološke povijesti i karakterističnim organizmima. Također, učenicima se objašnjava način nastajanja fosila, što su fosilna nalazišta, pokazuju im se i originalni primjerci fosila iz zbirki Muzeja.U praktičnom dijelu, ovisno o uzrastu i interesu, učenici mogu crtati primjere fosila, sami modelirati fosile školjkaša i puževa od gipsa i glinamola, saznati kako u slobodno vrijeme mogu i sami biti lovci na fosile.

3. Kukci
Predavanje i radionica obrađuju građu i život kukaca, njihovu ulogu na planetu Zemlji, strategije preživljavanja, odnose među spolovima kod kukaca... Uz prezentaciju se koriste muzejske zbirke kukaca i drveni modeli kukaca. Dodatan cilj ove radionice je stvaranje pravilnog odnosa prema kukcima te strahu od kukaca i pauka.
U praktičnom dijelu bit će prikazan način na koji se kukci love i prepariraju, kako se izrađuju zamke za kukce, kako se izrađuju zbirke – sve što mladi entomolog mora znati. Učenici će naučiti kako identificirati kukce. Za mlađe uzraste predviđeno je crtanje i bojanje kukaca.

4. Dinosauri
Predavanje je prilagođeno mlađem uzrastu (vrtići i škole), a zainteresirani starijeg uzrasta mogu pogledati i dokumentarne filmove. O dinosaurima se kod nas ne uči u školi iako su i tu živjeli pa je poznavanje dinosaura dio opće prirodoslovne kulture. Predavanje o dinosaurima s prezentacijom u PowerPointu nudi osnovne činjenice o dinosaurima i predstavlja osnovne tipove dinosaura. Koriste se filmovi, zvukovi, priče, knjige, modeli, bojanka, sličice, figurice, otisci fosilnog traga stopala i otisak fosilne kosti dinosaura i originalni fosili drugih živih bića.
U praktičnom dijelu polaznici izrađuju skulpture dinosaura u plastelinu ili drugim materijalima.

5. Mekušci
Cilj ove radionice je upoznati polaznike s najčešćim vrstama mekušaca u Jadranu, ali i najpoznatijim svjetskim vrstama prvenstveno školjkaša i puževa. Osim toga, učenicima se na svježim primjercima pokazuje anatomija ovih organizama, pokazuje im se kako na temelju ljušture odrediti starost jedinke.
Radionica se prilagođava uzrastu polaznika: najmlađi crtaju primjerke po želji i bojaju date crteže dok stariji primjercima određuju vrstu. Radionica je osmišljena kao poticaj učenicima da istražuju morski okoliš, prepoznaju najčešće vrste te započnu vlastitu zbirku školjkaša i puževa. Na kraju polaznici dobivaju popis najzanimljivijih vrsta koje će pokušati pronaći među brojnim primjercima u zbirci Bakotić.

6. Izrada školskog herbarija
Nakon prezentacije, učenicima će se pokazati neki od herbarskih primjeraka koje imamo u Muzeju. Objasnit će se kako se biljke sakupljaju i pripremaju za herbarsku zbirku, kako se određuju vrste, a učenici će dobiti priliku sami pripremiti biljni materijal za herbarij. Ovom radionicom želimo nadahnuti učenike da izađu i istražuju prirodu te prikupljaju biljke za vlastiti herbarij.

7. Radionicu Ribe i radionicu Glavonošci odrađujemo po posebnoj cijeni jer se u tim radionicama seciraju primjerci riba, odnosno glavonožaca koje je potrebno prethodno kupiti na ribarnici.

Facebook