1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Paleontološki odjel

 

Tel +385 21 322 988

Fax +385 21 322 990

E-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Povijest odjela

Reorganizacijom muzejske građe iz zbirki u odjele, novonastali paleontološki odjel objedio je sve paleontološke (paleozoološke i paleobotaničke) i paleoantropološke zbirke: R. Gasperini, P. Novak, A. Cvitanić, V. Golubić, I. Šćepanović, D. Vladović, B. Kokan, N. Ževrnja

Izdizanjem dalmatinskih planina (Svilaja i dr.) u stijenama je sačuvana slika života iz tog razdoblja u vidu fosila. Među njima se ističu fosili glavonožaca iz reda Ammonitida, životinja izumrlih krajem mezozojske ere.

Iz doba mezozoika, kredna formacija, postoje fosili mnogih riba koje su živjele u morima Dalmacije.

U kenozoiku (novo doba) i to u razdoblju starijeg tercijara, tzv. eocena, pred otprilike 65 do 67 milijuna godina, živjeli su krednjaci čije su ljušture taloženjem na morsko dno stvorile vapnenac iz kojeg je izgrađeno brdo Marjan, te mnogi vapnenački predjeli u Dalmaciji. U eocenskom moru taložio se i lapor iz kojeg se danas dobiva cement, a u slatkim vodama nešto kasnije, iz biljnog detritusa, nastao je mrki ugljen u Dalmaciji (Siverić).

Iz mlađih razdoblja tercijara, neogena, sačuvani su brojni fosili biljaka i životinja, a iz doba pleistocena (1 milijun god.) sačuvani su fosili izumrlih sisavaca (mamuti, divlje svinje, konji, i dr.), posebno dobro očuvani zubi i pojedine kosti koje su pohranjene u Muzeju.

 

Odjel danas

Odjel je stručna jedinica koja: prikuplja, obrađuje, preparira, vrednuje, čuva i izlaže paleontološku i paleoantropološku građu sistematiziranu u zbirke, s pripadajućom dokumentacijom i opremom.

Muzejska građa je podijeljena u 10 zbirki sa 11.454 primjerka. Dio zbirki se i dalje popunjava novim predmetima.

 

Facebook