CISTA VELIKA

Cista velika

Cista Velika - bunari

Na području Ciste Provo ronjenjem se istražilo 5 bunara (Crljivica) te lokacija jedne bare (lok. Baretine). Na području bunara sakupljena je jedna riba za zbirku mokrih preparata riba, na području Baretine još jedna riba za zbirku.

Prvi slap

Crkvine

Crkvine se nalaze u naselju Cista Velika (kasnoantički Trono) Imotske krajine, oko 200 metara južno od župne crkve sv. Jakova i magistralne prometnice Trilj-Imotski pružene trasom antičke ceste Tilurij-Narona. U razdoblju od 1993. i 2007. godine na Crkvinama su otkriveni ostaci složenog kompleksa antičkih profanih, ranokršćanskih i ranosrednjovjekovnih sakralnih građevina okruženih pripadajućim grobljima. Ostaci pet različitih crkava podignutih na istim temeljima u razdoblju između sredine 5. i početka 10. stoljeća, govvore o promjenama koja su se na ovom području događale tijekom kasne antike i ranog srednjeg vijeka. U istom sklopu otkrivene su dvije cisterne za kišnicu i prateće prostorije među kojima je baptisterij s krsnim bazenom.


ZANIMLJIVOSTI

Crljivica - 5 bunara

U sklopu projekta zaronilo se u bunare na lokalitetu Crljivica. Vidljivost prilikom zarona je bila vrlo mala (2 cm), a dubina bunara do koje smo mogli zaroniti nije bila veća od 1,5 m. Iako lokalno stanovništvo priča da su svi bunari povezani, tu tezu zbog vidljivosti nismo mogli provjeriti. U bunarima smo pronašli primjerke vrste ribe som Silurus glanis Linnaeus, 1758. koja je tu prisutna najvjerojatnije usljed ljudskog djelovanja (ubačena).

VIDEO