EDUKATIVNA DJELATNOST MUZEJA

Zašto dovesti učenike u Prirodoslovni muzej?

Posjetom Muzeju učenike će se zainteresirati za prirodni svijet, njegovu raznolikost i prilagodbe vrsta na okoliš u kojem žive. Pružit će im se prilika za samostalno proučavanje primjeraka i upoznavanje s načinom na koji znanstvenici gledaju prirodu. Dolaskom u Prirodoslovni muzej učenici razvijaju pozitivan i odgovoran odnos prema prirodi i okolišu.

Općeniti cilj ovih predavanja i radionica je predočavanje raznolikosti, složenosti i međusobne povezanosti čimbenika koji djeluju u prirodi, poticanje znatiželje za otkrivanjem i proučavanjem žive i nežive prirode, prirodoznanstvenog načina mišljenja, razvijanje poštovanja prema živim bićima i prirodi te odgovornog odnosa prema okolišu.

Učenici će na predavanjima i radionicama upoznati svoje okruženje, samostalno izvoditi praktične radove, njegovati kritičko mišljenje i zaključivanje temeljeno na opažanju, razvijati vještine rada u skupini. Potiče ih se na postavljanje pitanja, samostalno učenje i promatranje prirode. Iako su neka od predavanja i radionica posebno usmjereni određenim nastavnim programima, svi se mogu prilagoditi zainteresiranoj skupini. Radionice su osim edukativnog i kreativnog karaktera, pa polaznici gradivo, prethodno prezentirano u kratkom predavanju, izrađuju raznim crtaćim tehnikama ili uz pomoć gline i plastelina.

Što nudi Prirodoslovni muzej?

Za organizirane posjete nudimo stručna vodstva prilagođena uzrastu – vrtići, osnovne i srednje škole te studenti. U muzeju održavamo razna predavanja uz PowerPoint prezentacije i edukativne radionice. Mnoge radionice i stručna vodstva osmišljena su kao nadopuna gradivu prirode i biologije. U predavanjima nastojimo ne ponavljati podatke naučene na nastavi već polaznicima obratiti pažnju na zanimljivosti prirodnog svijeta.

Edukativne aktivnosti se prilagođavaju uzrastu djece (predškolska dob, učenici nižih i viših razreda osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti) i školskom programu (priroda i biologija osnovnih škola, te biologija srednjih škola) a pripremaju se uz prethodni dogovor nastavnika i profesora s voditeljima radionica.

Kako se na radionicama radi s različitim crtaćim tehnikama (olovka, flomasteri, vodene i voštane boje, tempere, uljne pastela) i uz uporabu različitih materijala (kolaž, gips, glina, glinamol, plastelin), moguće ih je organizirati za dva nastavna predmeta: priroda/biologija i likovni odgoj.

Cijene usluga (plaćanje gotovinom u Muzeju ili preko računa):
Ulaznice: 10,00 kn po učeniku
Cijena radionice ili stručnog vodstva: 50,00 kn po razredu.
Cijena radionice zajedno sa stručnim vođenjem: 75,00 kn po razredu.

Edukativna djelatnost Muzeja podijeljena je u sedam skupina:


1. Edukativne aktivnosti tijekom školske/akademske godine
2. Akcija ''Leteći kustos'' tijekom zimskih školskih praznika
3. Edukativna akcija „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“ tijekom zimskih školskih praznika
4. Edukativna akcija: „Uskrs u Muzeju“ – edukativne radionice tijekom proljetnih školskih praznika
5. Edukativna radionica: „Ljetna školica prirodoslovlja“ tijekom ljetnih školskih praznika
6. Radionice drugom subotom u mjesecu
7. Dječji rođendani u muzeju


Edukativne aktivnosti tijekom školske godine

Uzrast

Predškolski uzrast

Niži razredi osnovne škole

Viši razredi osnovne škole

Srednje škole i fakulteti

Naziv radionice

 

Život u moru

Život u moru

Život u moru

Život u moru

 

 

Mekušci

Mekušci

Ribe

Ribe

 

 

 

Bioluminiscencija u prirodi

Kukci

Kukci

Kukci

Kukci

Dinosauri

Dinosauri

 

 

 

Kratka povijest Zemlje

Kratka povijest Zemlje

Kratka povijest Zemlje

 

 

Uloga, značaj i izrada herbarijskih zbirki

Uloga, značaj i izrada herbarijskih zbirki

Tragovi šumskih životinja

Tragovi šumskih životinja

Tragovi šumskih životinja

 

 

Žabe i zmije

Žabe i zmije

Žabe i zmije

Pčela i med

Pčela i med

Pčela i med

Pčela i med

 

Listovi šume

Listovi šume

 

 


LETEĆI KUSTOS

Za nastavnike/odgajatelje koji zbog udaljenosti ili kurikularnog plana nastave nisu u mogućnosti dovesti učenike/djecu u posjet muzeju, a voljeli bi organizirati radionicu osmišljena je akcija Leteći kustos. U dogovoru nastavnika/odgajatelja i kustosa, radionica se organizira u školi/vrtiću, tijekom nastave/radnog vremena u trajanju jednog školskog sata. Cilj te akcije je približiti edukativnu ulogu muzeja djeci. Iako djeca nisu u mogućnosti razgledati postav muzeja, ovakve radionice im mogu biti poziv da u vlastitom angažmanu posjete muzej u terminu kada im odgovara (npr. tijekom vikenda s obitelji) i prisjete se onoga što su naučili u školi.
Cijene usluga (plaćanje preko računa):
Škole na područu Splita: do četiri radionice u istom danu 100,00 kn po radionici.
Škole Solin, Kaštela, Podstrana: do četiri radionice u istom danu 120,00 kn po radionici.
Škole koje su udaljenije od Splita: 100,00 kn po radionici + troškovi puta (2,00 kn po km)


STRUČNA VODSTVA

U svrhu približavanja i prilagođavanja muzejskih sadržaja svim skupinama posjetitelja, a naročito predškolskog i školskog uzrasta muzej organizira stručna vodstva. Stručna vodstva mogu se organizirati kroz cijeli postav muzeja ili kroz pojedini postav ili privremenu izložbu po izboru. Vodstva su prilagođena dobi, predznanju i zainteresiranosti publike. Uobičajeno je da vođeni obilazak postava muzeja za školsku djecu i odrasle traje oko 45 minuta, dok se za predškolce organiziraju vodstva u trajanju oko trideset minuta. Moguće je dogovoriti i vodstva za grupe posjetitelja s posebnim potrebama. Stručno vodstvo se organizira za grupne posjete, do najviše 30 osoba i održava ga muzejski pedagog ili kustos.


Radionice drugom subotom u mjesecu

Radionice drugom subotom u mjesecu organiziraju se za najmanje 5 polaznika. Radi se o individualnim kreativnim radionicama za djecu predškolskog i školskog uzrasta od 1. do 6. razreda osnovne škole.


Dječji rođendani u muzeju

Umjesto proslave rođendana gledanjem filma u kinu ili zabave u nekoj igraonici, u muzeju organiziramo rođendan uz kreativnu radionicu koju odabere samo dijete.


Edukativne akcije


Edukativna akcija „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“

Prirodoslovni muzej u akciji „Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!“ sudjeluje od samog početka akcije, tj. od školske godine 2009./2010. Cilj ove akcije je upoznavanje djece i mladih s kulturnom baštinom Splita. Radionice koje organiziramo u Prirodoslovnom muzeju traju do 90 minuta, a namjenjene su za učenike I.-VI. razreda osnovnih škola. Jedna od radionica koja se najčešće izvodi tijekom ove akcije je radionica Dinosauri. Djeca se upoznaju s osnovnim činjenicama o dinosaurima i vrstama dinosaura uz korištenje slika, odljeva fosila kosti i traga stopala dinosaura, fosili drugih živih bića, sličice, figurice, modeli, filmovi, zvukovi, priče, knjige,... U kreativnom dijelu radionce djeca izrađuju male skulpture dinosaura u plastelinu te maštovito boje likove dinosaura u bojanci.

Preostale radionice tijekom ove akcije usklađene su s tematskim izložbama koje su u tom trenutku održavaju u muzeju ili se posebno pripreme za ovu akciju. Za razliku od edukativnih radionica koje se održavaju tijekom školske godine, preporuča se da djeca na ove radionice ponesu sa sobom različite figurice, modele, knjige i sl. koje će koristiti na radionicama. Ove su radionice dosta opuštenije od onih tijekom školske godine i na njima djeca još više mogu iskazati svoju kreativnost.

Zbog ograničenog broja djece koje možemo primiti na radionice (max 20) obavezno je unaprijed dogovoriti dolazak djece na kontakt telefon muzeja (021-322-988)!
Za vrijeme akcije odrasli koji su u pratnji djece plaćaju ulaznicu 5,00 kn, dok djeca i učenici imaju besplatan obilazak muzeja, a plaćaju radionicu/e koju/e pohađaju.


Edukativna akcija: „Uskrs u Muzeju“ – edukativne radionice tijekom proljetnih školskih praznika

Prirodoslovni muzej od 2014. godine organizira edukativnu akciju „Uskrs u Muzeju“ za vrijeme proljetnih školskih praznika. Tijekom ove akcije u Muzeju se održavaju radionice za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovne škole:

Zekina uskršnja košarica : - Zašto nam pisanice donosi zeko, a ne koka? Zašto je ta mala životinja simbol najvećeg kršćanskog blagdana?   Nakon kratke priče i objašnjenja, djeca izrađuju košarice. Deblji papir u boji djeca izrezuju o obliku zeca, presavijaju i lijepe kako bi dobili oblik košarice. Na košaricu lijepe ili crtaju oči, nos, usta, brkove. Također, ukrašavaju ih po svojim željama, lijepljenjem kolaž papira ili bojanjem. Na kraju u njih stavljaju zelenu „travu“ i košarice su spremne za pisanice.

Razni s-jajani egg0isti: Na radionici djeca izrađuju košarice za uskršnja jaja, te ukrašavaju i bojaju plastična jaja i jaja od stiropora. Da bi držač za jaja imao dobru formu i bio stabilan, koristi se kartonska rola od toalet papira. Tijekom radionice prikazuju se prirodno obojena ptičja jaja. Po završetku radionice svako dijete dobiva svoju ukrašenu uskrsnu košaricu s uskrsnim jajem.

Trajanje radionica: 90 min.
Uzrast: Predškolska djeca i učenici I.-V. razreda osnovne škole


Ljetna edukativna radionica


Edukativna radionica: „Ljetna školica prirodoslovlja“

Kada škola završi, a ljeto krene za svu zainteresiranu djecu organiziramo Ljetnu školicu prirodoslovlja. Kroz tjedan dana tijekom školice s djecom se ponovi naučeno gradivo, ali i puuuuno toga novoga nauči, dok djeca u kreativnom dijelu na radionicama izrađuju razne korisne predmete i životinje, a pritom se odlično zabave!

Radionice se održavaju u dva termina: 26. – 30. lipnja i 31. – 4. kolovoza 2017., svaki dan u vremenu od 10:00 do 13:00 sati.

Predavanja su podijeljena na cjeline po danima:
  • 1. Dan: Upoznajmo Zemlju Ljetnu školicu prirodoslovlja započinjemo upoznavanjem s našim planetom Zemljom – oazom različitosti. Naučiti ćemo kako je Zemlja nastala, razvijala se i mijenjala sve do danas. Kroz kreativni dio izrađivat ćemo Sunčev sustav i razne životinje koje žive oko nas..
  • 2. Dan: Lutajmo šumama Nakon edukativne šetnje kroz izložbu Šuma životinja, ostatak radionice provesti ćemo izrađujući šumu u malom i životinje koje u njoj žive. Upozorenje! U našoj šumi nitko se neće izgubiti!
  • 3. Dan: Zaronimo u ocean Škola je završila i pred nama je dugo toplo ljeto i ljetne aktivnosti u moru, kao što su kupanje, ronjenje, plivanje... Ali u moru nismo sami, uz nas plivaju milijuni morskih životinjica koje ćemo upoznati na ovoj radionici! A zatim ćemo uključiti kreativnost i zajedno izraditi poster morski ekosustav, te razne morske životinje od kartona, papira, kolaža i plastelina. Za najmlađe su predviđeno ispunjavanje i bojanje bojanki.
  • 4. Dan: Istražimo svijet kukaca Šareni leptiri, dosadne muhe i komarci, marljive pčele i mravi... Samo su neki od kukaca koje srećemo svaki dan. Jeste li se ikada zapitali koliko znate o njima? Stoga ćemo danas istražiti njihov svijet i saznati sve o njima. U kreativnom dijelu ćemo naučeno primjeniti u izradi raznih kukaca. Ali pssstt... Nećemo biti sami...
  • 5. Dan: Zabava iz davnina Šećer ostavljamo za kraj! Na ovoj radionici ćemo pričati o dinosaurima i izrađivati ih koristeći glinu i/ili plastelin. Za kraj je predviđen mini kviz o dinosaurima i gledanje kratkog filma.
  • Završni dan, 1. srpnja (I. termin) i 7. kolovoza (II. termin) dodjela diploma polaznicima škole.
Cijena radionice: po danu je 60 kn, a cijele školice je 250 kn. Maksimalan broj djece po radionici je 15.
Djeci su osigurani napitci i grickalice.
Provedimo zajedno ljeto u muzeju, naučimo nešto novo i super se zabavimo!