ARHIVA NOVOSTI iz Muzeja

U srijedu, 12. veljače 2020., u 19:00h
u Prirodoslovnom muzeju organizira se predavanje :

  Palau
– ronilački raj na Pacifiku

 predavač: Duje Bulaja dipl.ing. BEM.

- Koja je država prva na svijetu proglasila utočište za morske pse?
- Kako je roniti u no-take zoni veličine Francuske?
- Zašto svi turisti moraju položiti ekološku zakletvu?
- Zašto je zakonom zabranjena krema za sunčanje?


To i još puno toga saznajte na predavanju uz fotografije i video nekih od najboljih ronilačkih lokacija na svijetu...
Ovo zanimljivo predavanje održat će ronilac, speleolog, planinar, fotograf, jednom riječju avanturist - Duje Bulaja dipl.ing. BEM.

U četvrtak, 4. srpnja 2019., u 20:00h u Prirodoslovnom muzeju
otvorena je izložba :

  “ŽOHARI – SVIJET KOJI OSTAJE”

 autori: dr. sc. Iva Mihoci, Petar Crnčan, dr. sc. Vlatka Mičetić Stanković i Mirna Klaić
Izložba je napravljena u suradnji s dr. sc. Anom Klobučar, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Na trenutak zaboravimo dane kada nam je jutarnju kavu ili popodnevno odmaranje pokvarila prisutnost jednog malog živog bića na kojeg se manje više svi zgražamo. Zaboravimo i to odakle dolaze, što rade i kako se hrane te ih na tren promotrimo kao organizme koje je priroda dizajnirala da im naše zgražanje apsolutno ništa ne znači jer njihov svijet je bio tu puno prije nas, preživio puno veće kataklizme, a bit će tu i poslije nas.

Izložba “ŽOHARI – svijet koji ostaje" na zanimljiv, atraktivan i multimedijski recentan način prikazuje posjetitelju osnovne značajke biologije i evolucije žohara u sljedećim temama, a cijela je ekspozicija obogaćena insektarijem u kojem se život žohara može promatrati u trenutku koji živimo.

U Zoološkom vrtu održan je:

  FESTIVAL VUNE

  od 2. svibnja - 6. svibnja 2019.g.

 Manifestacija ima 2 osnovne komponente projekta:
1. Edukativna komponenta – planirani program u ovom segmentu uključuje kratko predavanje o povijesnoj važnosti ovčarstva u ovim krajevima te širokom spektru iskoristivosti vune i u modernim vremenima. U sklopu ove komponente bit će izložena tradicionalna oprema koja je u prošlosti korištena u radu s ovcama, te općenito u ovčarstvu. Za vrijeme trajanja manifestacije, nekoliko predavanja će biti održano na hrvatskom i engleskom jeziku. U sklopu ove komponente kroz period od 5 dana bit će održana i praktična prezentacija od striženja vune do završnog proizvoda (striženje, odmaščivanje, pranje, gargašanje, filcanje, predenje, pletenje, bojanje, šivanje...). Kroz navedeni period, na dnevnoj bazi provodit će se besplatne radionice suhozidne gradnje u park šumi, koje će biti otvorene turistima, te općoj lokalnoj populaciji.
2. Umjetničko kreativna komponenta – posljednji dan manifestacije bit će popraćen izložbom koja će tematizirati izrađivanje raznih predmeta od vune (kape, filcane slike, okviri, odjeća, obuća, tapiserije, bojanje...). U sklopu zamišljenog kulturnog programa na prostoru malog amfiteatra u park šumi nastupit će idući izvođači koji se bave prezentacijom nematerijalne kulturne baštine: etno udruga „Plet“, KUD Jedinstvo, KUD „Cetina“ te dječiji zbor „Srdelice.

Raspored događanja ....     Foto galerija

  LJETNA ŠKOLICA PRIRODOSLOVLJA

 Dragi roditelji!

Škola je završila, ljeto nam je stiglo, a Vaše dijete voli prirodu? Prirodoslovni muzej i ove godine organizira LJETNU ŠKOLICU PRIRODOSLOVLJA! Školica je namijenjena djeci u dobi od 5 do 11 godina, a održat će se u 2 termina po 5 dana: 1.-5. srpnja, te 6.-9. i 12. kolovoza 2018., svaki dan od 10 do 13 sati. Zadnji dan školice bit će organizirana podjela diploma za male prirodoslovce!
1. Dan:   Nebo iznad nas - Na kreativnoj radionici će djeca od balona i kaširanog novinskog papira izraditi Sunčev sustav, a prije toga će se predavanjem upoznati sa Svemirom, planetima Sunčevog sustava i naučiti kako je i kada nastao naš planet.
2. Dan:    Reciklirajmo zajedno – U uvodnom dijelu, djeci će se objasniti zašto je važno recikliranje, koliko štete se napravi sa svakim bačenim papirićem i kako pravilno razvrstati otpad. Nakon toga slijedi natjecateljski dio u kojem će djeca kroz igru primjetni stečeno znanje i natjecati se u razvrstavanju otpada u odgovarajuće vreće. Kad se sav otpad razvrsta, ponovno ćemo ga koristiti, točnije reciklirati i od njega, po uputama, napraviti različite ukrase.
3. Dan:    Zaronimo u dubine – tko sve živi ispod površine mora? Kakve prilagodbe su morale razviti te životinje, ali i biljke? A kako smo došli do svog znanja o životu ispod površine? Ova radionica pokazat će djeci raznolikost biljnog i životinjskog svijeta koji se nalazi ispod površine. Uz kratko predavanje djeca će se upoznati i isprobati ronilačku opremu i upoznati se s različitim puževima i školjkama koje imamo u muzeju.
4. Dan:   Dinosauri i fosili – Kao što većina nas zna, dinosauri su bili jako velike životinje koje su živjele davno prije ljudi. Ali koliko su zapravo veliki bili? Čime su se hranili i kako su nestali? I najvažnije od svega, kako smo mi danas saznali za njihovo postojanje? Uz kratak teoretski dio, djeca će imati priliku koristeći prilagođeni alat postati Paleontolozi i iskopati vlastite dinosaure. Za kraj ih očekuje veseli kviz znanja o dinosaurima.
5. Dan:   Život buba – Iako na prvi pogled nikome nisu pretjerano drage, ovo je prilika da se bolje upoznamo s nekima od njih. Kako žive, čime se hrane, jesu li opasne ili ne, ovo je prilika da saznate sve o tim sitnim, na prvi pogled ne simpatičnim životinjicama. Nakon toga, od različitih materijala djeca će sami izraditi vlastite kukce. A da bi sve bilo još zanimljivije, pred kraj vas očekuje, dobro nam poznata utrka MADAGASKARSKIH ŽOHARA!


Cijena radionice: po danu je 60 kn, a cijele školice je 250 kn.
Maksimalan broj djece po radionici je 15.
Djeci su osigurani napitci i grickalice.
Prijave na:
- Email: fedra@prirodoslovni.hr
- Tel : 021 322-988
- facebook www.facebook.com/prirodoslovnimuzejusplitu/

Provedimo ljeto zajedno u muzeju, naučimo nešto novo i super se zabavimo!

Vaš PRIRODOSLOVNI MUZEJ!!!


U srijedu 24. travnja, s početkom u 19 sati počinje :

  Obilježavanje 80. godišnjice smrti
prof. Umberto Girometta
16.07.1883. - 27.04.1939.

Program obilježavanja 80. godišnjice smrti oca dalmatinskog planinarstva, suosnivača HPD "Mosor",
Foto kluba, Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta:

1. Predavanja i izložba u Prirodoslovnom muzeju, Poljana kneza Trpimira 3, srijeda 24.04. u 19h
2. Polaganje cvijeća i vijenaca na groblju Lovrinac, subota 27.04 u 10h
3. Foto maraton - Pl.dom "Umberto Girometta" na Mosoru, nedjelja 28.04 u 11h
4. Izložba predmeta i arhivske građe, knjižnica Marka Marulića, ponedeljak 06.05. u 19:30h

U srijedu, 19. prosinca 2018. s početkom u 18 sati otvorena je izložba:

  “Orhideje Dalmacije ”

 autor: mr.sc. Nediljko Ževrnja

 Izložba prikazuje dio flore orhideja srednje Dalmacije od otoka Visa, uključujući otoke Brač i Šolta; preko Kaštela i Kozjaka do Muća i planine Svilaje.

Porodica Orchidaceae Juss. (orhideje) broji približno 850 rodova s oko 18.000 vrsta (prema nekim procjenama s oko 30.000 vrsta). Gotovo je kozmopolitska, rjeđa je u hladnim ili umjerenim područjima, a najmnogobrojnija vrstama je u tropima. Višegodišnjim terenskim istraživanjima u Dalmaciji pronađeno je oko 80 vrsta orhideja od kojih je validno 76, te 17 hibidnih kombinacija između različitih vrsta.

Ova izložba kompozicija je fotografija 60 vrsta i 12 hibridnih kombinacija koje u cjelini pokazuju veliku raznolikost prirode Dalmacije. Izložbu prati i katalog.

DETALJNIJE...

PROGRAM U NOĆI MUZEJA - petak,
1.2.2019 od 18.00h – 1.00h

MOGU SE VIDJETI 4 IZLOŽBE TE PREZENTACIJE ZANIMLJIVOSTI IZ MUZEJA I ZOO-VRTA

- IZLOŽBE:

 • 1. MALAKOLOŠKA ZBIRKA OBITELJI BAKOTIĆ (iz svjetskih mora i Jadrana) - kućice puževa, glavonožaca i školjkaša, koralji, ježinci, spužve...
 • 2. ORHIDEJE DALMACIJE - Izložba prikazuje dio flore orhideja srednje Dalmacije od otoka Visa, uključujući otoke Brač i Šolta; preko Kaštela i Kozjaka do Muća i planine Svilaje.
 • 3. 90 GODINA ZBIRKE KORNJAŠA DR. EDUARDA KARAMANA U PRIRODOSLOVNOM MUZEJU U SPLITU - izbor iz Karamanove zbirke kukaca kornjaša (primjerci stari 90-140 godina, originalne kutije, originalni ormar, stara literatura, posteri...
 • 4. PRIČE IZ MORA - U moru žive razne skupine organizama, od onih koji žive stotinama godina do onih kojima život prođe u trenu. Sve one skrivaju priče. Neke su ispričane, a neke se tek trebaju ispričati.

- PREZENTACIJE IZ MUZEJA I ZOO-VRTA

 • 20:00 - 20:15 Utrke žohara - kvalifikacije
 • 20:15 – 21:00 Susret djece sa živim kukcima uz vođenje kustosa.
 • 21:00 – 22:00 Prezentacija noviteta iz Zoološkog vrta uz video projekciju.
 • 22:00 – 22:45 Video prijenos uživo s prikazom muzejske građe nedostupne javnosti uz vodstvo kustosa.
 • 22:45 - 23:00 Utrke žohara - finale

- JEDNA OD NAJVEČIH SVJETSKIH PUZZLE_a - "LIFE" OD 24000 kom.

U subotu, 22. prosinca u 11:00 sati na Marjanu događa se fešta :

  „Božićna priča stare Dalmacije
- kar naših didova“!

 Program:

- Ispred crkvice sv. Nikole (iznad Židovskog groblja), zahvaljujući udruzi izviđača „Posejdon“, posjetit će nas betlehemsko svjetlo, uz čiju će toplinu i plam nastupati ženski zbor „Marjanke“ s bogatim repertoarom božićnih i starogradskih pjesama.
Kao poseban dar svima koji žele osjetiti dašak prošlih minulih vremena, izdvajamo gratis promo vožnju starim karom (zaprežnim kolima) – dvopregoom, od crkvice Sv. Nikole do platoa ispod Botaničkog vrta.
- Naravno, tu će biti i naš neizostavni dalmatinski magarac ili tovar (ugrožena izvorna hrvatska pasmina).
- Na marjanskim skalama (od Sv. Nikole prema Zoo vrta) gastro-eko ponuda OPG-ova uz prikaz autentičnih nošnji kraja iz kojeg nam stižu izlagači. Moći će se odabrati: prvoklasni medovi, poljički soparnik, inćuni, ulja, vina, likeri, vidjeti stare pletene košnice za pčele.....
- Amfiteatar ispred ZOO vrta – nastup naših „spli'skih tića“ dječjeg zbora „Srdelice“! Tu je i specijalni gost Goran Mikas, sakupljač drevnih napjeva i legendi poljičke i hrvatske pučke tradicije, koji će na diplama, uz pratnju tapana, otpjevati narodne napjeve te ispričati vilenjačku priču iz naših krajeva.
- ...uz naše tovare, Ivanu i Gorku, prezentacija knjige Toward Europe, 2. dio uz prigodni DJ program!

Foto i video možete pogledati OVDJE...

U utorak, 25. rujna 2018. s početkom u 10 sati povodom događaja:

  “Mediteranski dan obale 2018”

 održana su predavanja:

 • 10:00 - Aktualne promjene u moru kao posljedica klimatskih promjena, predavačica Branka Grbec
 • 10:15 - Nove vrste riba u Jadranskom moru, predavač Josip Boban, kustos
 • 10:30 - Video prezentacija: Otpad na splitskim plažama, Josip Boban (trajanje 8 min)
 • 10:40 - Video prezentacija: Podmorje Marjana, Josip Boban (trajanje 20 min)

Uz to možete pogledati izložbu “Priče iz mora”

Izložba "PRINOVE U FUNDUSU MUZEJA"

 U srijedu, 3.5.2017. godine, u 19:00 sati, povodom blagdana Sv. Duje predstavljena je izložba:

"Prinove u fundusu Prirodoslovnog muzeja u Splitu".

Prirodoslovni muzej čuva preko 150.000 primjeraka sistematiziranih u zoološke, botaničke, geološko-paleontološke i mineraloške zbirke. Na izložbi su predstavljene tri najnovije pribavljene zbirke Muzeja:

1. "Zbirka gmazova i vodozemaca dr.sc. Jure Skejića",

2. "Zbirka skakavaca i zrikavaca Josipa Skeje mag. eks. biol." 

3. "Zbirka ptičijih jaja Roberta Crnkovića".

Predstavljen je i kompletni kostur dobrog dupina (Tursiops truncatus) koji je donacija Veterinarskog fakulteta iz Zagreba.

DETALJNIJE

Izložba "ŠUMA ŽIVOTINJA"

Od 20.12.2016 - nova izložba u Prirodoslovnom muzeju u Splitu.

Šuma životinja je izložba 47 vrsta najznačajnijih i najatraktivnijih predstavnika šumskog
svijeta iz fundusa Prirodoslovnog muzeja u Splitu.
Obilazak izložbe"Šuma životinja" zamišljena je kao šetnja šumskom planinarskom
stazom kroz koju će Vas pratiti zvukovi prirode..

DETALJNIJE

Prirodoslovni muzej nova nastavna baza Sveučilišta u Splitu

Splitski Prirodoslovni muzej nova je nastavna baza Sveučilišta u Splitu,
što je omogućeno Ugovorom o suradnji kojeg su u četvrtak, 21. srpnja. 2016,
u Rektoratu potpisali rektor prof.dr.sc. Šimun Anđelinović,
prof.dr.sc. Ante Bilušić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
i Nediljko Ževrnja, ravnatelj Muzeja.
Ugovorom će se omogućiti realizacija studentske prakse uz mentoriranje
djelatnika Muzeja te zajednički znanstveni i stručni projekti.


Temeljni ciljevi uspostave Nastavnih baza na Sveučilištu i njegovim sastavnicama su:
1. Povezivanjem Sveučilišta i sastavnica s organizacijama s različitih područja djelatnosti uspostaviti suradnju koja će omogućiti povezivanje prakse, znanosti, umjetnosti i visokog obrazovanja,
2. Omogućiti studentima Sveučilišta i njegovih sastavnica najbolju/kvalitetnu stručnu praksu, znanstveni, istraživački i umjetnički rad,
3. Omogućiti gospodarskim i drugim subjektima povezivanje stručnog, znanstvenog, istraživačkog i umjetničkog rada te uvođenje novih tehnologija radi unaprjeđenja
znanja, povećanja kapaciteta i mogućnosti te ubrzanja razvoja,
4. Omogućiti zajednički pristup EU fondovima kao i drugim oblicima financiranja na lokalnoj, regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini,
5. Omogućiti bolju zapošljivost studenata,
6. Omogućiti osnivanje i razvoj start up i spin off kompanija te zajedničko patentiranje i zaštitu intelektualnog vlasništva.